κείμενο της Μάλαμας Μαυροπούλου
Βοτανοθεραπεία ή φυτοθεραπεία είναι η θεραπεία του πάσχοντα ατόμου με φυτικά ιάματα (φυτά ή μέρη αυτών). Η θεραπευτική χρήση των βοτάνων είναι τόσο παλιά όσο ο πολιτισμός μας. Από πολύ παλιά ο άνθρωπος παρατήρησε ότι πολλά ζώα κατανάλωναν φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες όταν νοσούσαν, για να θεραπεύσουν ή να απαλύνουν τα συμπτώματα τους. Ο Ιπποκράτης μελέτησε και εφάρμοσε τις θεραπευτικές ικανότητες των βοτάνων και κατέγραψε περίπου 400 είδη, των οποίων η χρήση ήταν γνωστή κατά τον 5o αιώνα π.Χ.
Το φαρμακείο της φύσης σ’ όλο τον κόσμο, προσφέρει αμέτρητες θεραπευτικές χρήσεις, με τα ενεργά συστατικά των φυτών να επιδρούν άμεσα και να βοηθούν στην αντιμετώπιση των ασθενειών, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του οργανισμού να ανακτήσει την υγεία και την ευεξία του ατόμου .
Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα χρησιμοποιούνται ως αντισηπτικά, αντιμικροβιακά, τονωτικά, στυπτικά αλλά και ως καλλυντικά ( βαλσαμέλαιο, γέλη αλόης, πράσινο τσάι…)
Άνθη , φύλλα, καρποί, ρίζες, έλαια, ρητίνες κ.ά. χρησιμοποιούνται από τον έμπειρο θεραπευτή για την εξαγωγή των δραστικών συστατικών. Το έγχυμα, το αφέψημα, το εκχύλισμα, το αιθέριο έλαιο, ο νωπός χυμός είναι μερικά απ’ τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται (χαμομήλι, καλέντουλα, λεβάντα, σκόρδο, αμύγδαλα…). Όπως και κάψουλες, υπόθετα, αλοιφές, δρόγη, ταμπλέτες, βάμμα, προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας.
Η ορθή χρήση των βοτάνων σε διάφορες μορφές από ειδικευμένο θεραπευτή, εξασφαλίζει από τυχόν παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλες ουσίες ή και μεταξύ των βοτάνων. Απαραίτητη είναι η λήψη ιστορικού καθώς και η φυσική εξέταση του ατόμου. Αξιολογείται η χρήση, ο τρόπος, τα κατάλληλα βότανα και η διάρκεια της θεραπείας. Τα βότανα μπορούν κάλλιστα να εφαρμοστούν παράλληλα με αγωγή της κλασικής ιατρικής κάτω από προϋποθέσεις. Τα μέσα αυτά στερούνται τοξικότητας όταν έχουν επιλεγεί και παρασκευαστεί με γνώση και σεβασμό στον άνθρωπο.
Ολιστική Βοτανοθεραπεία
Η Ολιστική Βοτανοθεραπεία απευθύνεται στη φυσική, νοητική και πνευματική πλευρά του ανθρώπου. Αναγνωρίζει την υγεία ως φυσική κατάσταση, δίνοντας έμφαση στη μοναδικότητα του ατόμου και προσαρμόζει την κάθε αγωγή στις προσωπικές ανάγκες και τρόπο ζωής του καθενός, στο πλαίσιο της κουλτούρας, της οικογενειακής και κοινωνικής ομάδας του.
Η προσέγγιση της ολιστικής βοτανοθεραπείας αναδεικνύει τα βότανα ως μέρος του οικολογικού μας συστήματος, που ως εκ τούτου προσφέρονται για να εναρμονίσουμε και να θεραπεύσουμε το φυσικό μας σώμα. Ολοκληρώνουν και εξισορροπούν τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και αυξάνουν την έμφυτη ζωτικότητά του.
Με τη χρήση των βοτάνων συμμετέχουμε στον κύκλο της ζωής. Είναι μια διαδικασία και εμπειρία ανακάλυψης μέσω της συνειδητότητάς μας, της ίδιας της φύσης και της αέναης ενέργειας που μας προσφέρει αυτή. Τα βότανα μπορούν να μας συνδέσουν όχι μόνο με την Φύση, αλλά και με το Όλον, με ένα μοναδικό τρόπο. Η αίσθηση του διαχωρισμού της Γαίας με την ύπαρξή μας απαλύνεται, ενεργοποιώντας την αρχέγονη θεραπευτική διαδικασία.
Τα μέσα και οι τρόποι της ολιστικής βοτανοθεραπείας δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, ούτε φυσικά το ίδιο μας το σώμα, το οποίο αναγνωρίζει τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών και τις μετασχηματίζει προς όφελος της υγείας του.
Η ολιστική βοτανοθεραπεία προτείνει έναν νέο τρόπο ζωής συμβάλλοντας στο σύστημα υγείας. Αναγνωρίζει τις συμπληρωματικές εναλλακτικές θεραπείες καθώς και την κλασική ιατρική, αρωγούς σε ένα ευρύτερο και ουσιαστικότερο πλαίσιο για καλύτερη ποιότητα ζωής προς όλους.
Εφαρμοσμένη Βοτανοθεραπεία
Η Εφαρμοσμένη Βοτανοθεραπεία (καταχωρημένα δικαιώματα χρήσης ονόματος) συνδυάζει την ολιστική βοτανοθεραπεία, την ανθοθεραπεία, την αρωματοθεραπεία, την φυσική κοσμετολογία, την ολιστική διατροφή, τις φυσιοθεραπευτικές μεθόδους αποτοξίνωσης, τις αναπνευστικές και άλλες σωματικές ασκήσεις, κ.ά. κατά περίπτωση, για να προάγει την υγεία, την ευεξία, την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η πρακτική της έγκειται στην άμεση και αποτελεσματική αγωγή με κύριο γνώμονα το ίδιο το άτομο. Η διάθεση, η στάση, οι πεποιθήσεις του και γενικά ο τρόπος ζωής του δεν έρχονται σε αντίθεση, αλλά δίνει τα εργαλεία εκείνα που θα κάνουν μικρές, ανώδυνες αλλά ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα. Όλα προς όφελος της υγείας και της ομορφιάς μας.
Η προσωπική επαφή με τον θεραπευτή θα δώσει την γέφυρα γνωριμίας με την ίδια την φύση μας. Σύμβουλος και όχι δάσκαλος, στην αναγνώριση αιτιών και όχι μόνο συμπτωμάτων, ίασης και όχι παροδικής αντιμετώπισης, ανάτασης σωματικής και ψυχικής και όχι μόνο προσωρινής ανακούφισης, ουσιαστικής αλλαγής από επιλογή στον τρόπο ζωής, αλλά και σύντροφος στην πορεία της αυτοθεραπείας μας.
Τα μέσα που προτείνονται είναι αγνά, με ήπιες μεθόδους επεξεργασίας από την εγγύτερη περιοχή που ζούμε (π.χ. λάδια ψυχρής έκθλιψης ελληνικών βιολογικών καρπών). Φυσικά και προσιτά σε τιμή ή εύκολης συγκομιδή τους (π.χ. λεβάντα).
Άμεσης εύρεσης και χρήσης από την κουζίνα μας (π.χ. σόδα, ελαιόλαδο). Φιλικά στην εφαρμογή από όλη την οικογένεια (π.χ. οδοντόπαστα). Αλλά και καθημερινές ανέξοδες πρακτικές (π.χ. μαγειρική, κηποτεχνία).
Η πρακτική της εφαρμοσμένης βοτανοθεραπείας συμβάλει στην οικιακή αυτάρκεια και στην αυτοβελτίωση μας και παράλληλα προάγει τον αυτοσεβασμό προς τη φύση και τον άνθρωπο.
Στην εφαρμοσμένη βοτανοθεραπεία προτείνονται ειδικευμένοι συνεργάτες, θεραπευτές, ειδικοί, που έχουν όμοιο πρωτεύοντα στόχο τον ίδιο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι το κέρδος. Η ολιστική και στην πράξη εφαρμογή της βοτανοθεραπείας και άλλων εναλλακτικών πρακτικών (ιριδολογία, ομοιοπαθητική, ρεφλεξολογία, βελονισμός, κ.ά.) είναι στάση και φιλοσοφία της ίδια τους της ζωής και πορεία συνεχούς μάθησης.
Συμπόρευση και συνεργασία για έναν καλύτερο, φωτεινότερο και συνειδητοποιημένο κόσμο.
Μάλαμα Μαυροπούλου
(εφαρμοσμένη βοτανοθεραπεία, ανθοθεραπεία, αρωματοθεραπεία, προϊόντα φυσικής περιποίησης για υγεία & ομορφιά)
Βιβλιογραφία:
David Hoffman: Η νέα ολιστική βοτανοθεραπεία
Dr. Νικ. Σαμαρίδης
Ηλίας Πέτρου: Τροφή και Υγεία,