Ma Prabhu Ερασμία

Η Ma Prabhu Ερασμία γεννήθηκε στην Κρήτη. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θάνου Τράγκα, κλασικό τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο, μπαλέτο στη σχολή Ραλλούς Μάνου και στο Παρίσι και την τέχνη του ανατολίτικου χορού από Αιγύπτιους δασκάλους. Άρχισε μιά λαμπρή σταδιοδρομία στο χώρο του θεάματος, περιοδεύοντας σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και κερδίζοντας πολλά διεθνή βραβεία.

Από πολύ νεαρή ηλικία, ενστικτωδώς είχε τη λαχτάρα για την πνευματική διάσταση της τέχνης και βίωνε έντονες καταστάσεις την ώρα που χόρευε, νοιώθοντας πως εκείνη την ώρα την καταλάμβανε μιά ανώτερη δύναμη που μέσω εκείνης επικοινωνούσε με τους ανθρώπους – η αίσθηση του χορευτή ως ενδιάμεσου…

Μετά από έντεκα χρόνια επαγγελματικής ζωής, ένοιωσε οτι εγκλωβίζεται μέσα στην αναζήτηση της τεχνικής τελειότητας…

Έτσι, το 1977, όταν η σταδιοδρομία της βρισκόταν στο απόγειό της, αναρωτήθηκε αν αυτό ήταν πραγματικά αυτό που ήθελε. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Τα εγκατέλειψε όλα και άρχισε μιά οδυνηρή αλλά και πλούσια περιόδος αναζήτησης και πειραματισμών, η οποία την οδήγησε να ανακαλύψει τις τεχνικές του Ινδού πνευματικού δασκάλου Osho.

Η πρώτη της εμπειρία στο δυναμικό διαλογισμό, με την καθοδήγηση ενός φίλου της που ήταν μαθητής του Osho ήταν εξαιρετικά δυνατή, τη συγκλόνισε συθέμελα. Έτσι, στα τέλη του 1979 ταξίδεψε στην Πούνα της Ινδίας και εγκαταστάθηκε στην κοινότητα του Osho. Εκείνος άνοιξε γι’αυτήν νέες προοπτικές και της έδωσε το όνομα Ma Prabhu, που στα σανσκριτικά σημαίνει «η χαρούμενη και αγαπημένη, που ακούει το κάλεσμα της ύπαρξης».

«Στο ashram της Πούνα, μέσα από τις ασκήσεις του Osho,και κυρίως το Δυναμικό Διαλογισμό, ένοιωσα την ενέργεια να ρέει από μέσα προς τα έξω. Σε σύγκριση μ’αυτό, οι κλασικές κινήσεις του ανατολίτικου χορού μου φαίνονταν κάτι κρύο, άψυχο, κενό, επαγγελματικό με την κακή έννοια του όρου. Οι νέες μου εμπειρίες με οδήγησαν σ’ένα νέο τρόπο χορού και έκφρασης, πιο πραγματικό, πιο δικό μου. Όταν ο Osho μου ζήτησε να διδάξω ανατολίτικο χορό ένοιωσα μεγάλη έκπληξη, γιατί ήταν κάτι που δεν είχα σκεφτεί ποτέ ως τότε να κάνω. Όμως αφού μου το ζήτησε εκείνος, έπρεπε να δοκιμάσω, ήταν για μένα σαν ένα νέο είδος διαλογισμού. Ήταν μια πρόκληση. Σιγά-σιγά όμως κατάλαβα πως στην πραγματικότητα δεν μπορώ να διδάξω τίποτα: μπορώ να δείξω τα βήματα, αλλά ο καθένας μετά πρέπει να φθάσει ως αυτά εκ των έσω. Ο Osho μ’έκανε να καταλάβω πως η εξωτερική τεχνική είναι μόνον ένα ελατήριο για μια κίνηση που γεννιέται από μέσα μας”.

Η παραμονή της στο ashram διανθιζόταν με ταξίδια για σεμινάρια και παραστάσεις σε κέντρα διαλογισμού Osho σ’όλο τον κόσμο: Ολλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ελλάδα. Σήμερα η Μά Πραμπού Ερασμία μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Ιταλία και την Ινδία, όπου περνάει το χειμώνα στη σχολή που δημιούργησε στη Γκόα. Πάντα όμως βρίσκει χρόνο για να επισκέπτεται την Ελλάδα, για να δώσει σεμινάρια σε παλιούς και νέους μαθητές.

Το ζητούμενο δεν είναι απλά η διδασκαλία κάποιων βημάτων, η απόκτηση τεχνικής, αλλά η ουσία του γιατί και πώς χορεύει κανείς, τι αντιπροσωπεύει ο χορός. Όλα τα άλλα θα έρθουν αργότερα, εάν κανείς επιθυμεί να προχωρήσει. Γιατί εάν προχωρήσει στην εκμάθηση της τεχνική χωρίς ο χορός να είναι εσωτερική έκφραση, τότε και η πιο λαμπερή τεχνική είναι στείρα και ανούσια.

Επικοινωνία:

Επικοινωνήστε για να μάθετε τις επόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής!

Email: erasmia7@yahoo.com

κινητό: 693-4822968

Κοινοποιήστε: