Αρωματοθεραπεία

κείμενο της Μάλαμας Μαυροπούλου

Η αρωματοθεραπεία είναι  θεραπεία με πανάρχαιες ρίζες,  η οποία γίνεται με την εφαρμογή των αιθέριων ελαίων που παίρνουμε από φυτά.

Η ζωτική ενέργεια ενός φυτού εμπεριέχεται – σε πολύ μικρές ποσότητες – στο αιθέριο έλαιό του, απ’ όπου αποσπάται συνήθως με απόσταξη ατμού. Τη θαυμαστή αυτή ενέργεια εισάγουμε στο σώμα μας με την εφαρμογή του ελαίου.

Αιθέρια έλαια για υγεία, ευεξία, ομορφιά

Κάθε έλαιο που προέρχεται από βότανα, καρυκεύματα, φύλλα, άνθη, ρητίνες, έχει το δικό του θεραπευτικό αποτέλεσμα σε διάφορα μέρη ή λειτουργίες του σώματος μας.

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να διαπερνούν το δέρμα και με την κυκλοφορία των κυτταρικών υγρών να φτάνουν στο αίμα, στην λέμφο, στα όργανά μας. Αυτή τους η ιδιότητα επιβάλλει τα έλαια που χρησιμοποιούνται να είναι αγνά και ανόθευτα, ορθής παραγωγής, βιολογικής ή αυτοφυούς καλλιέργειας. Εκτός των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους, χρησιμοποιούνται και για το ξεχωριστό άρωμα τους.

Η αρωματοθεραπεία είναι άριστη μέθοδος πρόληψης αλλά και επιδιόρθωσης, ανανέωσης της υγείας μας, δρώντας σε πολλά επίπεδα: σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό.

Τα αιθέρια έλαια, με ιδιότητες ηρεμιστικές, αναζωογονητικές, διεγερτικές, δροσιστικές, θερμαντικές, αντισηπτικές κ.ά. προσφέρονται για πολλές περιπτώσεις. Ακμή, δερματίτιδες, προβλήματα πέψης, αναπνευστικά αλλά και παχυσαρκίας. Ξηροδερμίας, προετοιμασία τοκετού, φροντίδα δέρματος, φλεγμονές, ημικρανία, δυσμηνόρροια, τριχόπτωση είναι μόνο μερικές περιπτώσεις χρήσης τους.

Χρησιμοποιούνται σε εισπνοές, επιθέματα, στο μπάνιο, για εντριβές, για μάλαξη, διάχυση στο χώρο, αρώματα αλλά και για εσωτερική λήψη.

Αιθέρια έλαια, βάμματα, και άλλα παρασκευάσματα από άνθη και φυτά.

Ο αρωματοθεραπευτής επιλέγει, αναμιγνύει και εφαρμόζει τα αιθέρια έλαια μετά από λήψη ιστορικού, έχοντας υπ όψιν του τις σωματικές, νοητικές και άλλες επιπτώσεις τους στο συγκεκριμένο άτομο όπου εφαρμόζονται.

Λόγω των χημικών συστατικών τους, υπάρχουν αιθέρια έλαια που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο κάτω από έμπειρη καθοδήγηση (π.χ. ρίγανη), κάποια προς αποφυγή στην εγκυμοσύνη ( π.χ. γαρύφαλλο), με προσοχή σε άτομα με αλλεργίες καθώς και σε παιδιά και σε άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Υπο-προϊόν της διαδικασίας παραγωγής των αιθέριων ελαίων είναι τα hydrosols ή ανθόνερα. Διαποτισμένα με τα υδροδιαλυτά, αντιφλεγμονώδη και άλλα συστατικά του φυτού, χωρίς τους ερεθιστικούς παράγοντες των αιθέριων ελαίων, είναι ιδανικά για παιδιά, ηλικιωμένους, αλλά και για φυσική φροντίδα του δέρματος καθώς για άλλες χρήσεις (μαγειρική). Παραδείγματος χάριν το ανθόνερο λεβάντας είναι ιδανικό για περιποίηση όλων των τύπων δέρματος, για μετά το ξύρισμα, για ανακούφιση του ηλιακού εγκαύματος, ως φυσικό αποσμητικό, κατά των εξανθημάτων των μωρών από πάνες κ.ά.

Μάλαμα Μαυροπούλου

(εφαρμοσμένη βοτανοθεραπεία, ανθοθεραπεία, αρωματοθεραπεία, προϊόντα φυσικής περιποίησης για υγεία & ομορφιά)

Βιβλιογραφία:

Αρωματοθεραπεία Sisley Price,
Αρωματοθεραπεία : Κ. Παπακωνσταντίνου

Κοινοποιήστε: